Fra jord til bord

PRODUKTION af rodfrugter

At dyrke rodfrugterne er ikke bare en enkelt handling. Det kræver forberedelse i markerne og gentagne processer gennem hele sæsonen. De små frø har hårde betingeler inden rodfrugten er færdigudviklet og stærk nok til at klare sig/overvintre i det omskiftelige vejr. 

klargøring af markerne

De første forberedelser sker i det tidlige forår omkring februar/marts.
Markerne skal pløjes, bedformes, kultives og stenstrenglægges. Stenstrengslægningen er en proces, hvor stenene fjernes/samles op, så gulerødsfrøene kan spire og vokse sig store uden at blive mødt af sten, der blokerer gulerodens vækst.

 

Såning

Gulerødderne sås i højbede med plads til 3 x 4 rækker i hvert bed. For at sikre gulerøddernes ensartethed sås de med nøjagtig samme mellemrum og med det rigtige antal frø.

Til 1 ha. jord bruges ca. 2 mio. frø. På 1 meter i rækken skal der stå ca. 100 gulerødder.

Høst

Omkring Sct. Hans er de første gulerødder klar til høst. På det tidspunkt er gulerødderne tilpas store, og toppene er flotte grønne og “sprøde”.   

Høsten foregår med en gulerodsoptager, der griber gulerødderne i toppen og trækker dem op, hvorefter de tømmes i store containervogne, der efterfølgende køres hjem til gartneriet. DanRoots står selv for hele høstprocessen og har stor føling med planlægning og kvalitetsvurdering. Markmedarbejderne er alle uddannet til betjening af de avancerede traktorer og høstoptagere. 

De konventionelle gulerødder er altid først “modnet” – de økologiske varianter har brug for lidt mere tid i jorden og er ca. klar en måneds tid efter. 

 

Halmdækning

For at kunne sikre friskopgravede gulerødder, gennem hele vinteren, bliver markerne dækket med halm. Halmen beskytter gulerødderne mod frost og kulde, så de ikke går til. Jorden virker som en tempereret køleskab gennem hele vinteren, og det er langt bedre for gulerødderne at stå i marken end at blive høstet og lagt på lager.

Årligt bruges der ca. 35.000 bigballer halm til at dække markerne. Der spredes et tykt lagt ovenpå en særlig plast, der rulles ud, på marken, inden halmfordelingen påbegyndes. Halmdækningen foregår over flere måneder og kræver et stort koordineringsarbejde.

Klik på linket og se, hvordan det foregår ude i marken – det er et flot syn!

Se filmen her “Halmdækningen – set fra oven”

Vask- og pakkeproces

Kun få timer efter høst vaskes gulerødderne i en stor børstevasker med rent vand. Her bliver de rengjort for jord, sten og andet affald. Efter vask sorteres gulerødderne, på et optisk sorteringsanlæg, der kan håndtere op til 7 forskellige størrelser. De godkendte gulerødder gennemgår til sidst en manuel sorteringsproces, hvorefter de overrisles med isvand og pakkes.

Efter pakning stilles gulerødderne straks i kølerum inden de bliver afhentet og fragtet, i isolerede kølelastbiler, ud til kunderne.

Vi anbefaler altid, at rodfrugterne vaskes godt inden de tilberedes – dette for at undgå jordbakterier i køkkenet.